Γενική Παρουσίαση - LAB INFO IN GREEK

KINITIRAS INTERNATIONAL CHOREOGRAPHY LAB
 
 
Το Kinitiras Choreography Lab ξεκίνησε την Άνοιξη του 2011 με σκοπό να ανοίξει τις πόρτες στους επαγγελματίες χορευτές, ώστε να συνεχίσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Καθιστά διαθέσιμο το χρόνο, το χώρο και την υποστήριξη ενός μέντορα, προκειμένου οι καλλιτέχνες να πειραματιστούν, να αναπτύξουν διάλογο με άλλους καλλιτέχνες, και να έρθουν σε επαφή με νέες πρακτικές και συζητήσεις πάνω στο χορό. Το Lab, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, είναι μία σημαντική καινοτομία στον κλάδο του χορού στην Ελλάδα. Eνθαρρύνει τους καλλιτέχνες να συμβαδίσουν με τα τρία χαρακτηριστικά της δημιουργικής παραγωγής: ιδέες, πρακτική και ανάλυση, στοιχεία αλληλοεξαρτώμενα στον καλλιτεχνικό πειραματισμό.
 
 
Το πρώτο Κινητήρας Choreography Lab έλαβε μέρος το 2011 από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, με μια πιλοτική ομάδα εννέα καλλιτεχνών  από  ένα ευρύ φάσμα υποβάθρων και εμπειριών. Η τελική παρουσίαση ελάβε χώρα στις 5 και 6 Απριλίου 2011 στο κατάμεστο από ακροατήριο Studio του Κινητήρα. Μέσα σε δυο μέρες παρουσιάστηκαν εννέα έργα  που πραγματεύονταν  ποικίλα θέματα: από ανοιχτούς διεπιστημονικούς πειραματισμούς, πειραματισμούς στην εκτέλεση παράστασης και επαφής με το κοινό, solo έργα που επαναπροσδιορίζουν την αυθεντικότητα στην παράσταση, σε έρευνα που εστιάζει σε διεπιστημονικούς διαλόγους. Το lab έχει δημιουργήσει ένα blog έτσι ώστε διεθνείς επαγγελματίες να εμπλακούν σε διάλογο μεταξύ τους. Οι συμμετέχοντες έχουν καταγράψει και αρχειοθετήσει τη χορογραφική τους διαδικασία στην ατομική τους σελίδα στο blog. Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το blog πάνω 3500 άνθρωποι από την Ελλάδα, την Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ασία. Μπορείτε να επισκεφθείτε το blog στο  www.kinitiraschoreolab.blogspot.com. Μετά το τέλος του Lab, τρία project αναπτύχθηκαν παραπάνω ως παραγωγές και παρουσιάστηκαν στο 10ο Φεστιβάλ του Συλλόγου Χορογράφων καθώς και στο in progress φεστιβάλ του Κινητήρας Studio. To καλοκαίρι του 2011,  ένα παράλληλο project ξεκίνησε στο San Juan, Πουέρτο Ρίκο, δημιουργώντας έτσι περαιτέρω στενούς δεσμούς ανάμεσα σε καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  (www.proyectoensolo.blogspot.com).
 
 
Το Φθινόπωρο του 2011 το Choreography Lab  έλαβε χώρα μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη, φέρνοντας πίσω τον Michael Klien (Ir/Au) και τον John Paul Zaccarini (UK) και καλοσώρισε για πρώτη φορά το Unterweg Theater Heidelberg. Καθιερώσαμε μικρά εντατικά προγράμματα με το ίδιο αντικείμενο για εκείνους τους καλλιτέχνες που θέλουν να εμπλακούν σε χορογραφική έρευνα αλλά που δεν μπορούν να δεσμευτούν για το project διάρκειας 10 εβδομάδων. Ο Roberto Olivan  καθοδήγησε ένα από τα εντατικά προγράμματα τον Δεκέμβριο του 2011. Το Lab κατέληξε σε δυο παραστάσεις στις 21 και 22 Δεκεμβρίου με πολύ θετικές κριτικές από το Dancetheater.gr που μπρορείτε να τις διαβάσετε στο http://www.kinitiraschoreolabautumn11.blogspot.com/

Ως ανταπόκριση στο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από διεθνείς καλλιτέχνες χορού και επαγγελματίες για να συμμετάχουν στο Lab, το καλοκαίρι του 2012 αναδιαρθρώθηκε ως ενα εντατικό πρόγραμμα τεσσάρων εβδομάδων – 100 ωρών, έτσι ώστε να διευκολύνει τους διεθνείς καλλιτέχνες που δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα για μια περίοδο δέκα εβδομάδων.  Εφτά συμμετέχοντες - από Ελλάδα, Γερμανία , Πουέρτο Ρίκο και Σκωτία συμμετείχαν στα σεμινάρια που δόθηκαν απο τους Robert Clark (UK), Roberto Olivan (SP), Michael Klien (AT/IR), Kiriakos Spirou (CY) και Ana Sanchez-Colberg.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Lab το καλοκαίρι 2012, επισκεφθείτε τη σελίδα http://kinitiraschoreolabsummer2012.blogspot.com. Επίσης, το 2012, το Κινητήρας Choreography Lab σε συνεργασία με το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδας – DEREE καθιέρωσε το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης για Χορογράφους (http://kinitiraschoreolab.blogspot.gr/p/professional-choreographic-development.html) προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες που είχαν ολοκληρώσει το Lab (σε οποιοδήποτε από τα προγράμματα) την ευκαιρία να κάνουν αίτηση για residency στο Κολλέγιο για να αναπτύξουν πρωτοποριακά projects. Επιλέχθηκαν δύο projects: H Λήδα Τακτικού δούλεψε στο σόλο This one is female το οποίο στη συνέχεια ξαναδουλεύτηκε ως ομαδικό έργο για το Deree Dance Ensemble (ομάδα χορού των φοιτητών στο Κολλέγιο). Η Ελένη Πανταζάτου δούλεψε σε ένα νέο έργο το 3Tbody  το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο  Fine and Performing Arts Festival του DEREE τον Μάρτιο 2013.